Ugrás a fő tartalomra

Cukkini Palacsinta

Hát most néztek nagyot, mi? Pedig megszokhattátok volna már réges-rég. A cukkini mindenek felett. Pláne ha szezonja van. Mert az alap dolgok nem változnak. Semleges íz, kitűnő lágyító hatás, finom, krémes végeredmény, csodásan elrejtett zöldség. Van benne cukkini? Na és, pont az a jó benne. Vegyetek bátorságot és cukkinit. S tegyétek bele a palacsintába. Nem bánjátok meg. Timinek mostanában ez ízlett legjobban. A forrás pedig: freshbitesdaily.com. Thanks. 


Hozzávalók
- 80 gr teljes kiőrlésű liszt
- 160 gr fehér finom liszt
- 9 gr sütőpor
- 15 gr (barna) cukor
- 3 gr só
- 255 ml tej
- 2 felvert tojás
- 3 ek (kókusz) olaj
- 1 tk vanília eszencia
- 170 gr reszelt cukkini (zöld héja nélkül)
- kis darab vaj a sütéshez

Elkészítés

  1. Keverjük össze a száraz összetevőket (liszt, só, sütőpor) egy megfelelő méretű tálban. 
  2. Keverjük össze egy másik tálban a "nedves" összetevőket (cukor, tojás, olaj, tej, reszelt cukkini, vanília).
  3. Keverjük össze a két tál tartalmát addig, míg homogén egységet nem kapunk. A száraz részek feloldódnak a nedvesben. Ne keverjük túl. A sütőpor hamarosan elkezd dolgozni a szemünk láttára.
  4. Vastag aljú serpenyőt hevítünk a tűzhelyünkön. Közepes hőfokot választunk, különben könnyen odaég a palacsintánk.
  5. Minden egyes palacsinta előtt picit vajjal megkenjük serpenyőnk alját, s erre teszünk rá egy kis merőkanálnyit (tényleg ne legyen óriás adag) a sűrű tésztánkból. 
  6. Ha túl vastag, túl tömör a tésztánk, nem fog jól megsülni. Kis, amerikai típusú palacsintát fogunk készíteni, nem a magyar vagy francia lapos félét. De hát ez úgyis látszik a képen. 
  7. Onnan tudjuk, hogy megfordíthatjuk a palacsintát, ha a felszínén (felül, amit látunk) elkezdenek kis lukak, hólyagok feltűnni. Ekkor,általában az alja már megsült. Fordítsuk ügyesen, ne féljünk tőle. 
  8. A megfordított palacsintát már kicsit rövidebb ideig sütjük, mint az első oldalát, mert már félig el is készült. Értitek ugye? 
  9. Az eredeti recept adagját bögréről grammra számoltam s lefeleztem, ugyanis így is minimum 12 palacsintát tudtok sütni, ami ebből a fajtából, több mint elegendő. 



Tálalási javaslatot is adok hozzá, finom, sűrű joghurttal megkenni, s rá jöhetnek a mostani gyümölcsök, barack, szőlő, szilva. Jó étvágyat.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke